Bästa om Pendeltåg

Bäst om pendeltåg

Det finns många tågbolag som erbjuder resa med pendeltåg men det finns också många olika motorvagnar som man färdas i. Asea och därefter ABB tillverkade under lång tid alla pendeltåg som användes i Sverige. Här på sidan kommer bara de mest klassiska och bästa pendeltågen som används i Sverige att listas.

Bästa pendeltågsetet

Här kommer endast de mest välkända och de robustaste lokaltågen och pendeltågen att visas.

Något som du ska tänka på när du åker pendeltåg är vilken typ av tågset som du färdas i.

Prioritet Pendeltåg Kommentar

1

X1 Det klassiska pendeltåget från Asea som SL började användas redan 1968. Tågen var en trotjänare ända fram till 2011 och hade färre fel än ed nyare X60 tågen.

2

X60 Det pendeltåg som SL började införa 2005 och var klara med utbytet av de gamla pendeltågen först 2011 efter en del inkörningsproblem.

3

X10 Var ett tåg för lokaltrafik tillverkat av Asea som utvecklades av Asea och användes av bland annat Stockholms Lokaltrafik, Västtrafik och Skånetrafiken och började användas 1982 och slutade användas 2017.

4

X14 Pendeltåg som började tillverkas av ABB 1994 och används av t.ex. Västtrafik, Jönköpings Länstrafik och Östgötatrafiken.

Andra bra pendeltåg och tågset

Det finns väldigt många olika pendeltågsvagnar runt om i världen som både har olika spårvidd, olika sätesplaceringar och tophastigheter. Det kan vara riktigt fascinerande att åka med pendeltåg i andra länder om man studerar både tågen och hur människorna beter sig.


Intressant fakta om pendeltåg

Här kan ni hitta mycket relevant information om pendeltågen men också en del kul och lustiga saker om tågresor och om att pendla.


Meny - Pendeltåg
Till förstasidan på www.pendeltag.seHögst upp på sidan om att pendla med tågLängst ned på sidan om att pendla med tåg
SverigeCommuteKul pendelNyheter